سقف کامپوزیت

مهندس فرشاد فریدونی
مهندس فرشاد فریدونی
سقف کامپوزیت
سقف کامپوزیت یا «Composite Slab» شامل واژه «سقف» که به سطح بالایی یک سازه اطلاق شده که به منظور فضاسازی و جدا نمودن طبقات از یکدیگر استفاده می‌شود و واژه «کامپوزیت» که به معنای مرکب از حداقل دو ماده با جنس‌های متفاوت است. سقف‌ کامپوزیت دارای قدمت تاریخی در صنعت ساختمان سازی هستند.
اشتراک این پست

سقف کامپوزیت با نام علمی « سقف سازه ای کامپوزیت (Composite Slab) » می باشد.

«سقف کامپوزیت» یا «Composite Slab» چیست ؟

سقف به سطح بالایی یک سازه اطلاق شده که به منظور فضاسازی و جدا نمودن طبقات از یکدیگر استفاده می‌شود. واژه کامپوزیت به معنای مرکب از حداقل دو ماده با جنس‌های متفاوت است. سقف‌ کامپوزیت دارای قدمت تاریخی در صنعت ساختمان سازی هستند و به عللی نظیر بهبود عملکرد، افزایش مقاومت، کاهش وزن، آب بند نمودن سقف و افزایش طول عمر مفید بسیار مورد توجه و استفاده قرار گرفتند به گونه‌ای که تا به امروز به شکل‌های مختلف جای خود را در صنعت ساختمان سازی حفظ و تثبیت نموده‌اند.

سقف کامپوزیت یا دیافراگم صلب سازه‌ای مرکب (کامپوزیت) از تیرهای فولادی و دال بتن مسلح متکی بر آن تشکیل شده است. درواقع سقف کامپوزیت، سازه‌ای است مرکب که اصطلاحاً به آن مختلط نیز اطلاق می‌گردد.

اغلب سیستم‌های سقف کامپوزیت متشکل از دال بتن مسلح با رفتار یکطرفه هستند و بر روی اسکلت فولادی اجرا می‌شوند. اما با تمهیداتی قابل اجرا بر روی اسکلت‌های بتنی نیز هستند. به منظور اتصال دال بتنی به تیرهای فولادی و تضمین رفتار مرکب بتن و فولاد از برشگیرهای ناودانی و یا گلمیخ بهره گرفته می‌شود.

مزیت‌های سقف‌های کامپوزیت

استفاده از مواد کامپوزیت در ساخت اجزا دارای مزایای متعددی بوده که در بالا به برخی از ویژگی‌های ذاتی استفاده از جنس‌های مرکب اشاره شد اما در این بخش به طور خلاصه به صورت اختصاصی به مزیت‌های سقف‌های کامپوزیت پرداخته می‌شود.
استفاده از سقف‌های کامپوزیت طی سالیان متمادی بهبود یافته و با نیازهای روز صنعت ساختمان همسو گردیده است. از مهمترین آنها می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  1. سهولت در اجرا
  2. سرعت مناسب اجرا
  3. وزن کمتر سقف و سازه نهایی نسبت به سایر سیستم‌های سقف
  4. عملکرد مناسب توامان تیرهای فولادی و بتن دال
  5. امکان حذف شمع بندی و بتن ریزی همزمان چند سقف
  6. امکان افزایش فواصل ستون‌ها از یکدیگر
  7. کاهش سایز تیرهای فولادی با بهره‌گیری از ظرفیت بتن دال

سقف‌های کامپوزیت به انحاء مختلفی دسته بندی می‌شوند. یکی از این انواع بر اساس روش قالب‌بندی سقف است که به دو دسته کلی سیستم‌های سقف با قالب ماندگار و یا با قالب غیرماندگار تقسیم بندی می‌گردند.

سقف‌های کامپوزیت با قالب ماندگار

از شناخته شده‌ترین سقف‌های کامپوزیت با قالب ماندگار، می‌توان سیستم سقف مرکب عرشه فولادی ذوزنقه‌ای که با نام تجاری متال دک شناخته می‌شود نام برد. از سایر سقف‌های کامپوزیت با قالب ماندگار می‌توان به سیستم سقف مرکب با عرشه مشبک با نام تجاری روفیکس، سیستم سقف مرکب با عرشه طاق‌دار و سیستم سقف تیرچه کرومیت با قالب ماندگار اشاره نمود.

این سقف‌ها از مزایایی نظیر سهولت در اجرا، سرعت و ایمنی مناسب برخوردار هستند اما به عللی نظیر استفاده از ورق فولادی به عنوان عضو ماندگار و مصرفی در آن و همچنین هزینه بالای اجرای آنها، این روزها کمتر مورد توجه کارفرمایان قرار گرفته‌اند.

سقف‌های کامپوزیت با قالب غیرماندگار

به دلیل گران بودن قالب‌های ماندگار در سیستم‌های سقف با قالب ماندگار، سیستم‌های سقف‌های کامپوزیت با قالب غیرماندگار از محبوبیت و به تبع آن از تنوع بیشتری برخوردار هستند.

از معروف‌ترین انواع سقف‌های کامپوزیت با قالب غیرماندگار می‌توان به سیستم سقف کامپوزیت سنتی، سیستم سقف و قالب‌بندی غیرماندگار تیوان، سیستم سقف مرکب با دال بتن مسلح دندانه‌ای، سیستم سقف تیرچه کرومیت کامپوزیت با قالب غیرماندگار و… اشاره نمود. سقف‌های کامپوزیت با قالب غیرماندگار همانطور که پیشتر توضیح داده شد از برتری‌هایی نظیر کاهش هزینه نهایی سقف برخوردار هستند.

همچنین سیستم‌های نوین سقف‌های کامپوزیت با قالب غیرماندگار نظیر تیوان علاوه بر کاهش هزینه‌های ساخت و اجرا، امکان بهره‌وری کامل از ظرفیت دال بتن مسلح و جلوگیری از هدر رفت فولاد این سرمایه ملی به عنوان پرمصرف ترین عنصر مورد استفاده در صنعت، آسایش ساکنین پس از بهره‌برداری و بهبود امنیت عوامل اجرایی تنها بخشی از این مزیت‌ها هستند.

عناوین مهم سقف‌ های کامپوزیتی

از مهمترین عناوین سقف‌های کامپوزیت میتوان یه موارد زیر اشاره نمود:

  1. سقف کامپوزیت سنتی
  2. سقف تیرچه کرومیت
  3. سقف متال دک
  4. سقف وافل تیوان
  5. سقف روفیکس
: : پایان مقاله : :

پیشنهاد ما

سقف متال دک شامل ورق‌های فولادی ذوزنقه‌ای شکل ماندگار از جنس گالوانیزه پهن شده بر روی شبکه تیرهای فولادی و در جهت معین شده است که عرشه‌های فولادی به وسیله گلمیخ به تیرهای فرعی فولادی جوش داده میشود و آرماتور و شبکه میلگرد حرارتی بر روی کل سطح دال گسترده شده و سیستم آماده بتن ریزی می‌شود.
سقف کامپوزیت سنتی اغلب از ورق‌های فولادی غیرماندگار به همراه تخته‌کوبی در زیر آنها استفاده می‌گردد. گاهاً در قالب‌بندی این گونه‌ی سقف از تخته‌های چوبی، ورق‌های فولادی و یا قالب‌های از جنس پلیمر و یا فایبرگلاس استفاده می‌شود.

سایر مقالات