سقف روفیکس

مهندس فرشاد فریدونی
مهندس فرشاد فریدونی
سقف روفیکس
سقف روفیکس متشکل از شبکه تیرهای فولادی، ورق‌های مشبک پهن شده بر روی آنها و دال بتن مسلح متکی بر آن دو است که به واسطه برشگیر چسبندگی کافی بین آنها برقرار شده و به طور توأم عمل می‌کنند.
اشتراک این پست

سقف روفیکس چیست ؟

سقف روفیکس با نام علمی « سیستم سقف کامپوزیت با قالب ماندگار روفیکس » متشکل از شبکه تیرهای فولادی، ورق‌های مشبک پهن شده بر روی آنها و دال بتن مسلح متکی بر آن دو است که به واسطه برشگیر چسبندگی کافی بین آنها برقرار شده و به طور توأم عمل می‌کنند.

در این سیستم سقف، ورق‌های فولادی مشبک در حد فاصل بین تیرهای فولادی نصب شده و به عنوان قالب ماندگار در سطح زیرین دال باقی می‌مانند. در این نوع قالب‌بندی توصیه می‌گردد بتن ریزی در دو مرحله بتن مگر (مرحله اول) و بتن اصلی (مرحله نهایی) اجرا گردد و به منظور جلوگیری از تخلیه شیره بتن از ورق‌های پلاستیک استفاده گردد. برشگیر مورد استفاده در این سیستم سقف اغلب از نوع ناودانی است.

مزایای سقف روفیکس

از مزایای سقف روفیکس می‌توان به اتصال مناسب بین دال بتن مسلح و تیرهای فولادی و سرعت اجرای بهتر نسبت به سیستم سقف کامپوزیت سنتی اشاره نمود. سایر مزایای سقف روفیکس به قرار زیر هستند:

  1. آموزش نیروی متخصص و ماهر به منظور اجرای این سیستم سقف در مدت کوتاهی امکان پذیر است.
  2. سطح زیرین ورق‌های مشبک روفیکس نیاز به زیرسازی نداشته و شمع بندی بسته به نظر طراح قابل حذف است.
  3. ورق‌های مشبک روفیکس سبک بوده و به راحتی قابل حمل هستند همچنین به منظور انبار نمودن آنها احتیاج به فضای زیاد نیست. این ویژگی ها موجب کاهش هزینه حمل و نقل و انبارداری می‌گردد.
  4. به دلیل فرم پذیری ورق‌های مشبک روفیکس، امکان پوشش انواع دهانه‌های تیرهای فرعی فولادی میسر بوده و این مسئله از هدر رفت ورق‌های مشبک فولادی جلوگیری به عمل می‌آورد و در مقایسه با سیستم‌های قالب ماندگار دیگر مانند متال دک یا تیرچه بلوک از حجم ضایعات در پروژه‌های گوناگون کاسته‌ خواهد شد.

معایب سقف روفیکس

یکی از مهمترین نکات در اجرای اجزای بتنی سقف روفیکس، فراهم نمودن آب کافی به منظور مراقبت تا رسیدن به مقاومت نهایی بتن است (کیورینگ). همچنین جلوگیری از افزایش و یا کاهش آب مخلوط بتن تازه تا رسیدن به مقاومت اولیه در چند روز ابتدایی پس از اجرا می‌باشد.

عدم استفاده از اجزا و ورق‌های قالب‌بندی آب بند و به نیاز پهن کردن پلاستیک به عنوان عضوی مصرفی در این سیستم قالب‌بندی به منظور جلوگیری از خروج شیره بتن را می‌توان مهمترین ایراد این سقف دانست.

از دیگر معایب سقف روفیکس می‌توان به فواصل تیرهای فرعی اشاره کرد که نهایتا تا 82 سانتیمتر قابل اجرا هستند. علت آن نیز اقناع ضوابط مربوط به خیز مجاز رواداری‌های مصوب آیین نامه‌های مقررات ملی ساختمان است زیرا ظرفیت ورق‌های مشبک فولادی روفیکس محدود بوده و حین بتن ریزی (بار بتن تازه) است دچار خیز می‌شوند.

استفاده از ورق‌های فولادی به عنوان عضو مصرفی و ماندگار را نیز می‌توان از دیگر معایب این سیستم سقف نام برد که به دلیل گران بودن ورق‌های فولادی به عنوان عضو ماندگار امروزه از محبوبیت کمتری در میان سازندگان برخوردار است.

لذا استفاده از سیستم‌های با قالب غیرمانگار مانند سیستم سقف کامپوزیت با قالب غیرماندگار تیوان بیشتر مورد توجه سازندگان قرار گرفته است.

نکات اجرایی سقف‌ روفیکس

در زیر به ۶ موضوع مهم در مورد نکات اجرایی سقف‌ روفیکس اشاره میکنیم:

  1. صفحات فلزی مشبک به کار رفته در سیستم سقف روفیکس از جنس ورق فولادی گالوانیزه بوده و با ضخامت‌های 0.7 و 0.8 میلیمتر مورد استفاده قرار می‌گیرند.
  2. ورق‌های گالوانیزه روفیکس در طول خود دارای پل‌هایی به شکل 7 و 8 هستند.
  3. وزن فولاد ورق‌های گالوانیزه روفیکس مورد استفاده در هر مترمربع از سقف حدود 4 کیلوگرم است.
  4. در تسطیح بتن تازه سطح دال می‌توان از تسطیح کننده‌های دستی استفاده نمود.
  5. در تراکم بتن دال باید به اصل جلوگیری از خروج شیره بتن دقت لازم به عمل آمده و تمهیدلات لازم درنظر گرفته شود. به عبارت دیگر استفاده از متراکم کننده‌های دستی مانند ویبره تنها در حالتی که بتن ریزی سقف در دو مرحله انجام می‌شود ممکن است.
  6. توصیه می‌شود پس از پهن کردن ورق‌های مشبک روفیکس بر روی شبکه تیرهای فولادی، ورق‌های مذکور به تیرها خال جوش بشوند.

 

گالری تصاویر سقف روفیکس

« سیستم سقف کامپوزیت با قالب ماندگار روفیکس »

: : پایان مقاله : :

پیشنهاد ما

سقف متال دک شامل ورق‌های فولادی ذوزنقه‌ای شکل ماندگار از جنس گالوانیزه پهن شده بر روی شبکه تیرهای فولادی و در جهت معین شده است که عرشه‌های فولادی به وسیله گلمیخ به تیرهای فرعی فولادی جوش داده میشود و آرماتور و شبکه میلگرد حرارتی بر روی کل سطح دال گسترده شده و سیستم آماده بتن ریزی می‌شود.
سقف کامپوزیت سنتی اغلب از ورق‌های فولادی غیرماندگار به همراه تخته‌کوبی در زیر آنها استفاده می‌گردد. گاهاً در قالب‌بندی این گونه‌ی سقف از تخته‌های چوبی، ورق‌های فولادی و یا قالب‌های از جنس پلیمر و یا فایبرگلاس استفاده می‌شود.

سایر مقالات